COPY

Dit onderzoek is bedoeld voor mensen die geopereerd worden aan leveruitzaaiingen van dikke darm kanker. Er wordt onderzocht of leveruitzaaiingen van dikke darm kanker opgespoord kunnen worden middels urine onderzoek.

Opzet van het onderzoek

Ongeveer 40% van de mensen met dikke darm kanker krijgt uitzaaiingen in de lever. Om eventuele uitzaaiingen op te sporen wordt bij mensen die geopereerd zijn voor darmkanker regelmatig de tumormarker CEA bepaald. Dit gebeurt door middel van een bloedafname. Er zijn aanwijzingen dat deze manier van controle nauwkeuriger wordt als naast bloedonderzoek ook onderzoek van de urine van patiënten wordt verricht. Hier zouden patiënten in de toekomst baat bij kunnen hebben.

Het urine onderzoek

In de urine wordt gekeken naar de aanwezigheid van eiwitten die specifiek zijn voor het bindweefsel in leveruitzaaiingen van darmkanker. Door deze bepaling aan de tumor marker toe te voegen kunnen leveruitzaaiingen mogelijk eerder vastgesteld worden.

Verzameling van de urine gebeurt bij de deelnemers thuis. Patiënten krijgen een pakketje opgestuurd met een buis waarin de urine verzameld kan worden en een materiaal om het urinemonster naar het ziekenhuis te sturen. Verder wordt zoals gebruikelijk de tumormarker bepaald in het bloed. Er zijn dus geen extra afspraken in het ziekenhuis.

Tijdens de studie wordt er drie keer gevraagd urine in te leveren, één keer voor de lever operatie, één keer op 3 maanden na de lever operatie en één keer op 6 maanden na de lever operatie.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam van het Erasmus MC via 010-7042125

Lijst ziekenhuizen
  • Erasmus MC, ROTTERDAM
  • IJsselland Ziekenhuis, CAPELLE AAN DEN IJSSEL
  • Amphia Ziekenhuis, BREDA
  • Albert Schweitzer Ziekenhuis, DORDRECHT